EU

Seminar, debatt og sommerfest: EU og norsk mat

12. juni inviterer vi til seminar for å forstå hvordan EUs matpolitikk vil påvirke norsk mat og hvordan Norge skal beholde sitt forsprang på bærekraftig matproduksjon – og du er invitert!

8. mai 2025

Uavhengig av hva du måtte mene om EU, EU er en av de viktigste premissgiverne for norsk mat.

Via EØS-avtalen er vi forpliktet til å følge lover og regler om mat, klima og miljø. Indirekte blir vi påvirket via handel og politiske ideer.

Skal vi ta kloke valg for norsk mat fremover må vi være klar over påvirkningen som EU har.

Vi arrangerer seminar i samarbeid med EU-rådgivningsselskapet TINGVOLL om hvordan EUs landbruk og havbrukspolitikk vil påvirke norsk mat.

Etter seminaret prøver vi å få til en politisk debatt. Sommerfest blir det i alle fall!

Når: 12. juni kl 13.30
Hvor: Sentralen, Øvre Slotts gate 3, Oslo

FAGLIG PROGRAM

12.30 – 13.00 Kaffe og mingling

13.00 – 13.20 Derfor er EU mye viktigere for norsk mat enn du tror 
Foredragsholder: Åge Klepp 

13.20 – 13.30 PAUSE 

13.30 – 13.55 Hva blir EUs matpolitikk og hvordan påvirker det oss
Foredragsholder: Ola Hedstein 

13.55 – 14.05 PAUSE 

14.05 – 14.30 EUs havbruk- og fiskeripolitikk og hvordan påvirker det oss? 
Foredragsholder: Vibeke Grimsrud, Tingvoll 

POLITISK PROGRAM

14.50 – 15.30 Politisk debatt: Hvordan skal vi holde oss et hestehode foran Europa på bærekraftig matproduksjon?
(Politikere blir publisert fortløpende så snart de svarer på epost)

FESTLIG PROGRAM

15.30 – 19.00 🎉TAPAS OG SOMMERFEST🎉

PRIS:

Faglig program: 1500 kr eks mva
Faglig og festlig program: 2000 kr eks mva

Påmelding innen 6. juni

Jeg vil være med!

 

Spørsmål og svar

Kan jeg bli med selv om jeg er imot norsk medlemskap i EU? 

Dette arrangementet handler ikke om norsk medlemskap, men ja. Du er hjertelig velkommen!

Kan jeg bli med selv om jeg er for norsk medlemskap i EU?

Dette arrangementet handler ikke om norsk medlemskap, men ja. Du er hjertelig velkommen!

Er dette arrangementet bare en snikete måte for å få meg til å skifte mening? 

Nei, vårt motiv er at du som skal ta avgjørelser på vegne av en bedrift eller organisasjon tar de avgjørelsene basert på fakta og ikke antakelser. Vår motivasjon er kunnskapsformidling for å styrke en opplyst debatt og som grunnlag for gode avgjørelser.

Hva tenker Rethink Food om EU-spørsmålet? 

Vi tenker at dette spørsmålet er er helt irrelevant fordi verken seminaret eller debatten skal ikke handle om norsk medlemskap. Det skal handle om at EU påvirker norsk mat enten vi vil det eller ikke og det må vi bare forholde oss til.

Men siden du spør, vi tenker at norsk landbruk er svært sårbar for en stadig tettere integrering med EU, og at et medlemskap kan få dramatiske konsekvenser. Dette spørsmålet stiller store krav til både de som er for og imot. 

Er det mulig å se arrangementet via strømming?

Hjelpes, nei. Er du klar over hvor mye mas det er å ha en video-sending? Er du klar over hvor mye som kan gå galt og hvor mange eposter og meldinger som tikker inn i innboksene våre når internett hjemme i stua di klikker? Nei, nei og atter nei.

Den viktigste grunnen til at vi dropper er strømming er at det er så mye hyggeligere å møtes ansikt til ansikt. Vi vil heller lage gode fysiske arrangementer enn halvgode digitale sendinger.

Hvorfor koster arrangementet så mange penger?

Vi er en privat bedrift som må tjene penga våre på ærlig vis. Leie lokale, lydtekniker og mat koster penger. På forrige arrangement gikk vi på en smell og endte laaangt på minussida. Derfor koster det mer penger å delta på våre arrangementer enn du kanskje er vant til. Beklager det, men sånn funker verden. Når det er sagt så legger vi oss i selen for at det skal bli et skikkelig bra program og de fleste har gitt oss tommel opp på at det er verdt penga.

Kan vi få rabatt hvis flere i bedriften vil delta?

Send en smiskete epost til Siv Heimdal på siv@rethinkfood.no om dere er to personer fra samme virksomhet som vil delta og dere skal få 30 prosent rabatt.

Jeg er student/gründer/har ingen arbeidsgiver som kan betale… kan jeg få rabatt?

Ja, send epost til Siv Heimdal og du får 50 prosent rabatt: siv@rethinkfood.no