Rethink Food Live Zoom: Bernt Bucher Johannessen fra HANEN
Gjest:
Gjest:
Du kan lytte til samtalen som podcast:
For å se alle våre live-sendinger. Følg oss på vår Facebook side.
I denne ukas live-sending hadde Ola Hedstein besøk av Bernt Bucher Johannessen, daglig leder i HANEN. Tema for sendingen var hvorfor lokal mat er viktig for et bærekraftig matsystem.
Rethink Food ønsket å høre med Bernt om lokal foredling og stedegne ressurser kan styrke bærekraften i det norske matsystemet, og om potensialet i lokal verdiskaping og ressursutnyttelse.
Bernt Bucher Johannessen er utdannet statsviter og skulle bli diplomat, men har hatt gleden av å jobbe med mat og drikke i 25 år. Han har tilbrakt mange år i restaurantbransjen, primært i Oslo, og har denne høsten ledet organisasjonen HANEN i ti år.
– HANEN ble i utgangspunktet etablert for å jobbe med lokal foredling ute hos norske bønder. Jeg har fulgt noen kategorier mer enn andre, som jeg har opplevd at har gjort en forskjell. Dette gjelder både for mat-mangfoldet overfor forbruker, det være seg i dagligvare eller på et restaurantbord, eller ute hos bønder i det ganske land, forteller Johannessen.
Daglig leder i HANEN synes det har vært en fantastisk utvikling i matbransjen de siste tjue årene. Godt samarbeid mellom mange aktører og gründerånd hos bønder som ønsker å skape noe mer ut av gårdens ressurser, har skapt en matrevolusjon og gjort det norske matsystemet mer bærekraftig.
Johannessen har jobbet mye med det han kaller ost og most, og synes spesielt ostemangfoldet i Norge har blitt helt fantastisk.
– I Norge i dag er det ca. 80 ysteri og 300 oster. Da jeg fikk lov til å være med å starte restaurant på Grünerløkka med det klingende navnet “Sult”, hadde vi ikke noe forhold til norsk ost. Det var et ikke-tema. Et forhold til norsk most, f.eks. eplemost og -sider, hadde vi heller ikke. Vi har hatt en reise på blant annet disse kategoriene. Det har også vært en rivende utvikling innen kjøtt.
Mange av matmangfolds-utfordringene som Johannessen husker at mange av kokkene var opptatte av på 90-tallet, både med tanke på mangfoldet og kvaliteten, har man jobbet med.
– Det er fortsatt en vei å gå for å vektlegge kvalitet fremfor volum. Jeg savner for eksempel mer modnet kjøtt, litt større fantasi rundt det. Selv om vi “bare” er fem millioner mennesker på denne nordpolen, synes jeg vi har kommet veldig langt. Dette er også noe jeg opplever når jeg er ute i verden, påpeker han.
Se hele live-sendingen med Bernt Bucher Johannessen her, og følg oss på vår Facebook-side her for å se alle våre live-sendinger.
Podcast
Gjest:
Knut Røflo
Podcast
Gjest:
Erica Hogstad Fjæran
Podcast
Gjest:
Thore Larsgård