10 prinsipper for bærekraftig matproduksjon
1.
Alle land må utnytte sine arealer til best egnet matproduksjon
Alt eksisterende hav-, jordbruk- og beiteareal må utnyttes, vedlikeholdes og vernes for produksjon av mat og biomasse, for å styrke matsikkerheten.
2.
Bærekraft er mer enn bare klimagassutslipp
Bærekraft handler om å balansere økonomi, sosiale forhold og klima- og miljøhensyn samtidig
3.
Verdisirkler, ikke verdikjeder
Verdikjeden for mat må gå fra å være en kjede til å bli en verdisirkel.
4.
Vi må fornye og bevare de naturlige økosystemene
Driftsmetodene i de ulike produksjonene må bidra til å styrke det biologiske mangfoldet, øke karboninnholdet i jorda og konservere jordhelsen.
5.
En global helse – helsa til folk, dyr, jord og planter henger sammen
Friske dyr og planter gir det beste grunnlaget for god helse blant mennesker, samt reduserer bruken av medisiner og plantevernmidler.
6.
Bærekraftig kosthold er ikke det samme i alle land
Bærekraftig kosthold handler om hvert enkelt lands ressursgrunnlag og matkultur, i tillegg til sunnhet og helse.
7.
Rettferdig konkurranse i markedsplassene for mat
Bonden og fiskeren som produserer maten vår på en bærekraftig måte må få fordeler i markedsplassene.
8.
Bønder, produsenter og fiskere må få betalt for å produsere mat bærekraftig
Primærleddet må sitte igjen med en større del av verdiskapingen.
9.
Ny teknologi må framelskes
Ny teknologi som bidrar til mer bærekraftig matproduksjon må fremelskes og tas i bruk
10.
Mat er en fornybar ressurs og grunnlaget for en bærekraftig samfunnsutvikling
Mat er en fornybar biologisk produksjon – en fornybar ressurs – og et vesentlig grunnlag for samfunnets verdiskaping og stabilitet.
Prinsippene bygger på følgende faglig grunnlag:
- Hovedrapporter og delrapporter fra FNs klimapanel IPCC
- Klimarisikoutvalgets rapport
- EAT-lancet
- Veikart for Grønn Konkurransekraft
- Nasjonale kostholdsråd (evt. NRR2022)
- SSB rapport om karbonbinding i beitemark (våren 2020)
- IPCCs landarealrapport
- Klimakur 2030
- Nordisk rapport fra Stockholm Resilience Center
- «Blue papers» bestilt av Høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi
- «Blue Food Assessment» om rollen mat fra hav og ferskvann kan spille for å fø verdens befolkning på en bærekraftig måte (under utarbeidelse, ledet av Stockholm Resilience Center of Stanford University)
- EUs Green Deal
- Meld. St. 13 “Klimaplan for 2021-2030″