Digitalt kurs om EU, Norge og maten
Du har nok allerede gjort deg opp en mening. Enten er du FOR eller så er du IMOT norsk EU-medlemskap. Men hva kan du om EU, sånn egentlig?
5. mars 2025
Norsk medlemskap eller ei. EU vil bli en enda viktigere samarbeidspartner for Norge.
EU har satt seg som mål å styrke matsikkerheten og samtidig bli verdens mest bærekraftige matprodusent.
Det har konsekvenser for norsk mat.
Det er på tide å forstå hva hvordan EU tenker om sin mat- og landbrukspolitikk og hvordan den påvirker norsk mat.
Dette er ikke et kurs om norsk medlemskap
Dette kurset skal IKKE ta for seg argumenter for eller imot norsk medlemskap.
Men, det kan være relevant å vite noe om EU før du dundrer inn i en debatt om EU vil være bra eller dårlig for norsk mat.
Du kan ikke anta deg til gode avgjørelser
Skal du bidra inn i diskusjoner i ledergruppa, i styrerommet eller i samfunnsdebatten, trenger du fakta og kunnskap om EU – ikke antakelser.
Vi har laget dette kurset for deg som er nysgjerrig på hvordan fremtiden med tettere integrasjon med EU kommer til å bety for deg og din bedrift.
Vi har laget dette kurset for at du skal gå inn i EU-diskusjoner med lave skuldre og trygghet om at du vet hva du snakker om.
Hva lærer du i digitalt kurs om EU og maten?
Kurset består av en rekke korte videoleksjoner på 5 – 10 minutter som du kan se når og hvor det passer deg.
Modul 1: Derfor er EU viktigere for norsk mat enn mange tror
Første modul tar for seg hvordan EU påvirker norsk mat i dag til tross for at vi verken landbruk eller fiskeri er inkludert i EØS-avtalen.
Modul 2: Sånn funker EU
Andre modul tar for seg det helt grunnleggende rundt hvordan EU er bygd opp og hvordan EU lager og implementerer ny politikk.
Modul 3: EU og Norge – mer enn EØS
Denne modulen går i dybden på de avtalene som regulerer samarbeidet mellom EU og Norge per i dag. Vi tar også en titt på hvilke avtaler som Norge ønsker i fremtiden.
Modul 4: EUs nye matvisjon mot 2040
Den fjerde modulen skal ta for seg hvordan EU tenker om mat- og landbrukspolitikken frem mot 2040. Nylig la EU frem en visjon for landbruk og mat. Et veikart for ny landbrukspolitikk (CAP) fra 2027 – 2032.
Modul 5: Veien videre for maten i Norge og Europa
I denne femte modulen ser vi på hvordan forholdet til EU vil endre seg og hvordan det vil påvirke norsk matproduksjon.
Live seminarer
Du kan også delta på fire live seminarer hvor vi diskuterer spørsmålene i fellesskap og du kan stille spørsmål du lurer på.
24. april 11.00 – 12.00
30. april 11.00 – 12.00
8. mai 11.00 – 12.00
15. mai 11.00 – 12.00
PÅMELDINGSFRIST: 11. APRIL 2025
PRIS: 7500 kr
Bonus! Bonus! Bonus!
- Gratis deltakelse på arrangement om EU 12. juni på Sentralen i Oslo
- 10 prosent avslag på studietur til Brussel høsten 2025 (uke 40)
Påmelding med faktura
Påmelding med kredittkort
Betal med kredittkort
Bli med her!
Kjekt å vite før du melder deg på
- Kurset foregår på kursplattformen Kajabi
- Se videoene når og hvor det passer for deg
- Modulene blir sluppet ukentlig
- Velg selv om du vil delta på live seminarer. Om du ikke kan delta kan du se opptak av seminarene i etterkant.
- Påmeldingsfristen er 11. april.
- Vi starter kurset 24. april.
Hva kan Rethink Food om EU?
Vi i Rethink Food har fulgt EUs politikkutvikling på matfeltet siden 1994.
Ola Hedstein har jobbet tett med EU-regelverk knyttet til mattrygghet.
Siv Heimdal har studert europastudier som en del av sin mastergrad i medievitenskap.
Åge klepp har skrevet flere rapporter om EUs landbrukspolitikk og kjenner godt til artikkel 19 og protokoll 3.
Vi har i løpet av de siste 10 årene arrangert et titalls studieturer til Brussel hvor vi har besøkt EU-parlamentet, ulike Generaldirektorater for mat og landbruk og interesseorganisasjoner som jobber inn mot EU.
To ganger i uka sender vi ut et nyhetsbrev der vi skriver om hvordan EU tenker og jobber rundt maten.
Nylig publiserte vi et analysenotat om hvordan EUs nye visjon for matpolitikken inn mot 2040 er relevant for norsk landbruk.

Hvem er digitalt kurs om EU for?
Deg som jobber i næringslivet (ja, det betyr også deg som bonde)
EU bestemmer mer av din arbeidshverdag enn du tror. Mye regelverk bestemmes fra Brussel og vi det meste av matimporten kommer fra Europa. Ved å forstå hvordan EU jobber med matpolitikk kan du tilpasse deg før du møter konkurransen i butikkhyllene.
Deg som jobber i det offentlige
Ideene kommer ofte fra Brussel. Du kan være i forkant ved å forstå hvordan EU tenker om sin matpolitikk. Svært mye av regelverket i EØS omhandler mat, selv om landbrukspolitikken er unntatt EØS-avtalen.
Deg som jobber med forskning
Skal du søke EU-midler er det lurt å forstå hvordan EU tenker om matpolitikken slik at du kan skrive bedre søknader. Det hjelper deg å tolke utlysningstekstene.
Hvem er kurset IKKE for?
- Dette er ikke for deg som ikke liker å lære noe nytt
- Dette er ikke for deg som ikke klarer å ta ansvar for egen læring
- Dette er ikke for deg som tenker at EU ikke er så viktig for norsk mat
- Det er ikke for deg som synes det er nok EU-prat om dagen.
Spørsmål og svar om digitalt kurs om EU
Kan jeg ta kurset selv om jeg er veldig IMOT EU?
Kurset handler ikke om norsk medlemskap, men ja. Da vil du bedre kunne argumentere for dine meninger.
Kan jeg ta kurset selv om jeg er veldig FOR EU?
Kurset handler ikke om norsk medlemskap, men ja. Da vil du bedre kunne argumentere for dine meninger.
Er dette bare en snikete måte for å få meg til å skifte mening?
Nei, vårt motiv er at du som skal ta avgjørelser på vegne av en bedrift eller organisasjon tar de avgjørelsene basert på fakta og ikke antakelser. Vår motivasjon er kunnskapsformidling for å styrke en opplyst debatt og som grunnlag for gode avgjørelser.
Kan jeg være helt anonym?
Altså, vi i Rethink Food kommer til å se at du er med på deltakerlista. Men vi kommer ikke til å offentliggjøre den og hvis ikke du ønsker å annonsere deg selv er det ingen som vet at du tar kurset (bortsett fra oss, da).
Hva tenker Rethink Food om EU-spørsmålet?
Vi tenker at norsk landbruk er svært sårbar for en stadig tettere integrering med EU, og at et medlemskap kan få dramatiske konsekvenser. Dette spørsmålet stiller store krav til både de som er for og imot.
Hvor lang tid tar det å gjennomføre kurset?
Videoleksjonene består av minimum 10 videoer på ca 5 -10 minutter.
Vi slipper hver modulene ukesvis i totalt 5 uker.
Du bestemmer selv om du vil delta på live seminarer og svare på oppgaver.
Jeg er veldig travel, kommer jeg jeg til å ha tid?
Vi har laget kurset for travle mennesker. Videoleksjonene er korte, men innholdsrike. Du velger selv når og hvor du vil gjennomføre kurset.
Kan vi få rabatt hvis flere i bedriften vil delta?
Okei da, siden det er dere. Send en epost til Siv Heimdal på siv@rethinkfood.no om dere er to personer fra samme organisasjon eller firma som vil delta og dere skal få 30 prosent rabatt.
Jeg er student/gründer/har ingen arbeidsgiver som kan betale… kan jeg få rabatt?
Ja, send epost til Siv Heimdal og du får 50 prosent rabatt: siv@rethinkfood.no
Påmelding med faktura
Påmelding med kredittkort
Betal med kredittkort
Bli med her!