Rethink Food Live Zoom: Kjersti Rinde Omsted fra Opaker Gård

Gjest:

Kjersti Rinde Omsted

Kjersti Rinde Omsted. Foto.

I denne ukas live-sending hadde Ola Hedstein besøk av Kjersti Rinde Omsted, matentusiast og dagli’ gLeder på Opaker Gård. Tema for sendingen var hvilke endringer de har foretatt for å forbedre sin rolle i matsystemet.

I årsskiftet 2004/2005 overtok ektemannen til Kjersti Opaker Gård etter foreldrene sine. Siden den gang har de gradvis lagt om driften på gården i Hedmark.

Frem til 2008 drev de hovedsakelig konvensjonelt landbruk. Etter hvert begynte de å se kritisk på jordkvalitet og avhengigheten av kostbare kunstgjødsel. Vendepunktet kom etter at de søkte økologisk førsteråd fra Norsk Landbruksrådgivning. Etter dette møtet ble de inspirert til å legge om til økologisk drift. 

– Bakgrunnen for at vi søkte i den retningen, var en kombinasjon av at vi hadde en dårlig følelse på hvordan det stod til med jordkvalitet og -fruktbarhet, samt det helsemessige. Jeg har selv erfart hvor viktig mat er for å bygge opp en kropp etter sykdom, ikke minst ivareta en god helse. Samtidig handler det om å kunne produsere mat på lag med naturen og gi et best mulig grunnlag for neste generasjon, forteller Kjersti. 

Les mer: Lokal mat er viktig i et bærekraftig matsystem

Bruker sau for å holde ugress borte fra juletrærne

Opaker Gård er et god eksempel på en aktør som har tatt et aktiv valg i forhold til hvilken rolle de ønsker å spille i matsystemet. 

Gården i Hedmark har hatt langvarige tradisjoner med å drive med skogbruk på eiendommen, men å drive med produksjon av juletrær var helt nytt. Planen var å teste ut produksjon av juletre på et område hvor det var veldig dårlige avlinger. I 2012 plantet Kjersti og ektemannen Arne sine første provenienser med fjelledelgran ettersom få i området hadde erfaring med den type produksjon. 

– Jo mer vi dypdykket inn i dette med juletrær, jo mer forstod vi at vi har lyst til å gjøre dette på en annen måte enn den tradisjonelle. Vi har lyst til å drive på lag med naturen. Ikke bruke kjemiske syntetiske midler. Etter hvert dukket sauen som kulturlandskapspleier opp som et veldig godt alternativ, forteller Kjersti. 

Ekteparet endte opp med en rase som er vanlig å bruke i juletrenæringa, nemlig en langhalet sauerase fra Storbritannia. 

– Kort forklart spiser sauene rundt grantrærne sånn at de holder alt ugresset, vertsplanter og skadedyr borte, samtidig som de går og gjødsler. Jeg synes det er veldig fint å kombinere juletreproduksjonen med å produsere mat. Sauene gjør et kjempe bidrag, sier Kjersti.

Se hele live-sendingen med Kjersti Rinde Omsted her, og følg oss på vår Facebook-side her for å se alle våre live-sendinger.

Siste sendinger