Vet du hva som skjer under jorda?

Matplantene skal verken ha for mye eller for lite vann for å vokse optimalt. Agtech-selskapet Agdir har utviklet sensorer som passer på at plantene har det helt perfekt.

14. juni 2023

Det er ikke lett å se hva som skjer under jorda. Det har agtechselskapet Agdir gjort noe med. 

Ved å plassere sensorer i jorda, kan bonden følge med om plantene har det bra. 

Skal vi produsere nok mat til alle i fremtiden, må vi produsere maten vår mye smartere.

Da kan vi ikke gjette oss til hvordan plantene har det. Vi må vite. 

Lytt til gründer av Agdir, Andre Skoog Bondevik, snakke om hvorfor sensorer vil bli en viktig del av presisjonsjordbruket her: 

Mange faktorer må klaffe for en god avling

Å produsere mat er komplisert. Det er mye som skal klaffe på en gang. 

Vær og klima må spille på lag. Du må ha kontroll på vanning og innsatsfaktorer.

Summen av det hele avgjør om det blir en god eller dårlig avling. 

Sensorene til Agdir måler flere ting på en gang i sanntid, som luft- og jordtemperatur og luft- og jordfuktighet. 

Temperatur er viktig å følge med på 

Våren er en lunefull tid. For potetprodusentene er det viktig å få potetene i jorda så tidlig som mulig.

Men, hva om det blir nattefrost? 

Ved å kontinuerlig følge med på temperaturen i jorda, kan bonden ha større sjans for å finne optimalt tidspunkt for å sette poteten.  

Vann eller ikke vann? 

Bøndene bruker mye tid på å gruble om de bør vanne eller ikke? Agdir forteller at bøndene stort sett vanner for sent, og vanner for mye når de først er i gang. 

Ved å følge med på sensorene kan de sørge for akkurat nok vann. Det vil ikke bare øke produksjonen, men også spare på vannet. 

Vi må få Agtech ut av startgropa

Agdir er en av fem bedrifter valgt ut for å delta i prosjektet “Agtech ut av startgropa”.

Prosjektet er støttet av Stiftelsen Teknologiformidling. Formålet er å få agtech-teknologi ut i markedet.

Rethink Food har i løpet av prosjektet bistått Agdir med å koble seg på et nettverk i Norge og bidratt med strategisk rådgivning for hvordan de kan posisjonere seg mot næringa.

Vi i Rethink Food har stor tro på teknologien til Agdir og håper norske aktører ser verdien av teknologi som hjelper oss produsere mat smartere.