Før sa de “jeg spiser ikke kjøtt”. Nå sier de: ”Jeg spiser ikke oppdrettslaks”
Oppdrettsnæringa må ta den offentlige samtalen på dypeste alvor. Selv om markedet er internasjonalt, er det norske politikere som bestemmer.
31. oktober 2024
Rethink Food jobber for et bærekraftig matsystem. Når folk spør hva vi jobber med, vil de gjerne skryte av hvor flinke de er i matveien.
Før sa de: “Jeg spiser nesten ikke kjøtt lenger, jeg”. Nå sier de: “Jeg spiser ikke opprettslaks!”
Endringen er markant de siste 6 månedene. Vi har gått fra å nyansere og forklare norsk kjøttproduksjon til å nyansere og forklare norsk oppdrettsnæring.
Folka vi snakker med er helt vanlige forbrukere vi møter på foreldremøte, til næringslivsledere og stortingspolitikere vi møter på jobb.
Vi dømmer aldri, men spør alltid hvorfor de ikke lenger lenger vil spise oppdrettslaks.
Svarene kan deles inn i tre hovedårsaker:
- Oppdrettslaks er helseskadelig
- Opprett ødelegger for villaksen
- Fiskevelferden er for dårlig
For oppdrettsnæringen er dette alvorlig og noe de bør ta på ytterste alvor.
Havbruket lever av det internasjonale markedet, men reguleres i Norge av norske politikere.
Næringas største bekymring bør være norske forbrukere og politikere som proklamerer med stolthet at oppdrettslaks hverken er bra for laksen, miljøet eller helsa.
I løpet av det siste året har vi gjort en innsats for å bli kjent med havbruket gjennom vårt samarbeid med Salmon Group og via NCE Seafoods introduksjonsprogram Seafood Next.
Vi opplever å møte ei næring som er fremtidsrettet og innovasjonsdrevet. Ei næring som slett ikke er redd for å snakke om utfordringer og skyr ingen debatter.
På våre møter med havbruksaktørene diskuteres lus, rømming, sirkularitet og fiskevelferd uten noe forsøk på å forsvare eller bortforklare. De viser frem, inviterer oss inn og svarer på alle spørsmål.
Ja, oppdrettsnæringa har utfordringer. Men vi opplever at disse utfordringene blir tatt på alvor. Det utvikles nå flere interessante løsninger for nedsenkede, lukkede og semi-lukkede anlegg som kan løse utfordringene med lus.
Samtidig foregår det også et kappløp for hvordan vi skal utnytte nye fôrråvarer fra havet og hvordan vi kan utnytte restråstoffer fra produksjon og foredling.
Vi mener havbruksnæringa må forsterke sitt norske samfunnsoppdrag og legitimitet ved å ta den offentlige samtalen på alvor.
Vi tror fortellingen om et innovativt havbruk som utnytter havarealene våre på naturens premisser vil få folk til å omfavne oppdrettslaksen igjen.