Digitalt kurs om EU, Norge og maten

Norsk medlemskap eller ei. EU vil bli en enda viktigere samarbeidspartner for Norge. Vi har laget et digitalt kurs for deg som vil forstå hvordan EUs matpolitikk vil påvirke deg.

5. mars 2025

Du har nok allerede gjort deg opp en mening. Enten er du FOR eller så er du IMOT norsk EU-medlemskap. 

Men hva kan du om EU, sånn egentlig?

Norge søker stadig tettere samarbeid med EU

EU er Norges viktigste handelspartner. I tillegg samarbeider vi på en rekke andre samfunnskritiske områder som energi, klimaomstilling og helse. 

Trump har satt fortgang på en utvikling som allerede var godt i gang.

Hvis EU ikke er nevnt i med et ord i dine strategier er det på tide å se på den strategien en gang til.

Det er lenge siden 1994

EU har endret seg siden 1994. Det gjelder særlig matpolitikken.

Fremdeles er matpolitikk viktig for EU. Men målet om billigst mulig mat, koste hva det koste vil er forlatt.

EU har satt seg som mål å bli verdens mest bærekraftige matprodusent.

Det har konsekvenser for norsk mat.

Det er på tide å forstå hva EU egentlig har blitt, hvordan det funker og hvordan EU påvirker oss i dag. 

Dette er ikke et kurs om norsk medlemskap

Dette kurset skal IKKE ta for seg argumenter for eller imot norsk medlemskap.

Men, det kan være relevant å vite noe om EU før du dundrer inn i en debatt om EU vil være bra eller dårlig for Norge.

Du kan ikke anta deg til gode avgjørelser

Skal du bidra inn i diskusjoner i ledergruppa, i styrerommet eller i samfunnsdebatten, trenger du fakta og kunnskap om EU – ikke antakelser.

Vi har laget dette kurset for deg som er nysgjerrig på hvordan fremtiden med tettere integrasjon med EU kommer til å bety for deg og din bedrift.

Vi har laget dette kurset for deg som søker kunnskap FØR du tar strategiske avgjørelser.

Vi har laget kurset for deg som liker å vite hva du snakker om FØR du åpner gapet.

Vi har laget dette kurset for at du skal gå inn i EU-diskusjoner med lave skuldre og trygghet om at du vet hva du snakker om.

Jeg vil være med på kurs!

Hva lærer du i digitalt kurs om EU og maten?

Kurset består av en rekke korte videoleksjoner som du kan se når og hvor det passer deg.

Modul 1: Derfor er EU viktigere for norsk mat enn mange tror

Første modul tar for seg hvordan EU påvirker norsk mat i dag til tross for at vi verken landbruk eller fiskeri er inkludert i EØS-avtalen. 

Modul 2: Sånn funker EU 

Andre modul tar for seg det helt grunnleggende rundt hvordan EU er bygd opp og hvordan EU lager og implementerer ny politikk. 

Modul 3: EU og Norge – mer enn EØS

Denne modulen går i dybden på de avtalene som regulerer samarbeidet mellom EU og Norge per i dag. Vi tar også en titt på hvilke avtaler som Norge ønsker i fremtiden. 

Modul 4: EUs nye matvisjon mot 2040 

Den fjerde modulen skal ta for seg hvordan EU tenker om mat- og landbrukspolitikken frem mot 2040. Nylig la EU frem en visjon for landbruk og mat. Et veikart for ny landbrukspolitikk (CAP) fra 2027 – 2032. 

Modul 5: Veien videre for maten i Norge og Europa

I denne femte modulen ser vi på hvordan forholdet til EU vil endre seg og hvordan det vil påvirke norsk matproduksjon. 

Live seminarer for deg som har mye på hjertet

Du kan også delta på fire live seminarer hvor vi diskuterer spørsmålene i fellesskap og du kan stille spørsmål du lurer på. 

24. april 11.00 – 12.00
30. april 11.00 – 12.00 
8. mai 11.00 – 12.00
15. mai 11.00 – 12.00

PÅMELDINGSFRIST: 11. APRIL 2025

Jeg vil være med på kurs!

Bonus! Bonus! Bonus!

Kursdeltakere får også følgende bonuser:

  • Gratis deltakelse på arrangement om EU 12. juni på Sentralen i Oslo
  • 10 prosent avslag på studietur til Brussel høsten 2025 (uke 40)

Kjekt å vite

  • Kurset foregår på kursplattformen Kajabi
  • Se videoene når og hvor det passer for deg
  • Modulene blir sluppet ukentlig
  • Velg selv om du vil delta på live seminarer. Om du ikke kan delta kan du se opptak av seminarene i etterkant.
  • Påmeldingsfristen er 11. april.
  • Vi starter kurset 24. april.

Hva kan Rethink Food om EU? 

Vi i Rethink Food har fulgt EUs politikkutvikling på matfeltet siden 1994.

Ola Hedstein har jobbet tett med EU-regelverk knyttet til mattrygghet.

Siv Heimdal har studert europastudier som en del av sin mastergrad i medievitenskap.

Åge klepp har skrevet flere rapporter om EUs landbrukspolitikk og kjenner godt til artikkel 19 og protokoll 3. 

Vi har i løpet av de siste 10 årene arrangert et titalls studieturer til Brussel hvor vi har besøkt EU-parlamentet, ulike Generaldirektorater for mat og landbruk og interesseorganisasjoner som jobber inn mot EU. 

To ganger i uka sender vi ut et nyhetsbrev der vi skriver om hvordan EU tenker og jobber rundt maten. 

Nylig publiserte vi et analysenotat om hvordan EUs nye visjon for matpolitikken inn mot 2040 er relevant for norsk landbruk. 

Åge Klepp, Siv Heimdal og Ola Hedstein er partnere i Rethink Food og har fulgt EUs politikkutvikling på mat i flere tiår. Nå har vi laget et digitalt kurs om EU og maten for å bidra til at du kan ta bedre strategiske valg.

Hvem er digitalt kurs om EU for? 

Kurset er for alle som ønsker å forstå hvordan EU funker, hvordan EU påvirker norsk mat i dag og hva EU tenker om fremtidens matproduksjon. 

For å delta må du ha basic internettegenskaper som å klare å logge deg inn på kursportalen uten å ringe om hjelp.

Hvem er kurset IKKE for? 

  • Dette er ikke for deg som ikke liker å lære noe nytt
  • Dette er ikke for deg som ikke klarer å ta ansvar for egen læring
  • Dette er ikke for deg som tenker at EU ikke er så viktig for norsk mat
  • Det er ikke for deg som synes det er nok EU-prat om dagen. 

Spørsmål og svar om digitalt kurs om EU

Kan jeg ta kurset selv om jeg er veldig IMOT EU? 

Kurset handler ikke om norsk medlemskap, men ja. Da vil du bedre kunne argumentere for dine meninger. 

Kan jeg ta kurset selv om jeg er veldig FOR EU?

Kurset handler ikke om norsk medlemskap, men ja. Da vil du bedre kunne argumentere for dine meninger. 

Er dette bare en snikete måte for å få meg til å skifte mening? 

Nei, vårt motiv er at du som skal ta avgjørelser på vegne av en bedrift eller organisasjon tar de avgjørelsene basert på fakta og ikke antakelser. Vår motivasjon er kunnskapsformidling for å styrke en opplyst debatt og som grunnlag for gode avgjørelser.

Hva tenker Rethink Food om EU-spørsmålet? 

Vi tenker at norsk landbruk er svært sårbar for en stadig tettere integrering med EU, og at et medlemskap kan få dramatiske konsekvenser. Dette spørsmålet stiller store krav til både de som er for og imot. 

Hvor lang tid tar det å gjennomføre kurset?

Videoleksjonene består av minimum 10 videoer på ca 10 minutter.

Du bestemmer selv om du vil delta på live seminarer og svare på oppgaver.

Kan jeg betale med faktura?

Ja! Send en epost til siv@rethinkfood.no

Kan vi få rabatt hvis flere i bedriften vil delta?

Okei da, siden det er dere. Send en epost til Siv Heimdal på siv@rethinkfood.no om dere er to personer fra samme organisasjon eller firma som vil delta og dere skal få 30 prosent rabatt.

Jeg er student/gründer/har ingen arbeidsgiver som kan betale… kan jeg få rabatt?

Ja, send epost til Siv Heimdal og du får 50 prosent rabatt: siv@rethinkfood.no