Rethink Food Live Zoom: Kristoffer Svalastog Skinnes fra Nedre Skinnes Gård

Gjest:

Kristoffer Svalastog Skinnes

Kristoffer Svalastog Skinnes. Foto.

I denne ukas live-sending hadde Ola Hedstein besøk av bonde Kristoffer Svalastog Skinnes som driver regenerativt landbruk. Tema for sendingen var hva regenerativt landbruk er, og hvordan Nedre Skinnes Gård driver regenerativt i praksis.

Sammen med kona si Live driver Kristoffer Nedre Skinnes Gård som ligger langs Krøderfjorden. De har satt seg som mål å bli best i verden på klima, dyrevelferd og sosiale medier, og jobber etter regenerative prinsipper. 

Ifølge Skinnes handler regenerativt landbruk om å bygge opp jordsmonnet, i stedet for å slite det ut eller bygge det ned. Det handler om å forbedre jorda slik at næringsinnholdet og jordlivet forbedres og fornyes fremfor å bruke opp næringsstoffene. 

– Når man begynner å få jorda til å fungere som det økosystemet det er, vil man få mye bedre avkastning med mindre ressursbruk. Jord er ikke bare et dyrkningsmedium – det er et helt økosystem, sier Skinnes. 

Les mer: Derfor er livsvitenskap viktig for å lykkes med det grønne skiftet

– Næringsmangelen begynte å melde seg

Årsaken til at de startet med regenerativt landbruk var at de la merke til at næringsmangelen i jorda var et tiltagende problem etter 60 år med intensiv produksjon av korn og poteter. 

– Siste melkekua dro fra gården i 1957. Etter det har det hovedsakelig blitt dyrket potet og korn her. Det sliter på jorda å gjøre dette år etter år, uten særlig tilførsel av organisk materiale. Dette merket vi fordi vi etter hvert hadde en del “problem-jord” som vi ikke fikk til å fungere med vanlig kunstgjødsel og sprøytemiddel, slik vi tradisjonelt har gjort, sier Skinnes.

Les mer: Slik la Opaker Gård om driften fra konvensjonelt til økologisk landbruk

Måtte gjøre fundamentale endringer

De opplevde det som vanskelig å få svar fra vanlige landbruksmiljø om hva de kunne gjøre for å bukte med “problem-jorda”. De innså derfor at de måtte gjøre noen mer fundamentale endringer. Etter mye undersøking kom de over konseptet med regenerativt landbruk. Ifølge Skinnes har flere land i Europa drevet med dette en god stund, og fått det til med stor suksess. 

– Det tok ikke lang tid før vi så at det fikk jorda til å fungere langt bedre. Det hadde også god effekt på planteveksten. Den ble nå bedre for hvert år, i stedet for at den ble gradvis kjipere, forteller Skinnes. 

Se hele live-sendingen med Kristoffer Svalastog Skinnes her, og følg oss på vår Facebook-side her for å se alle våre live-sendinger. 

Les mer: Lokal mat er viktig i et bærekraftig matsystem

Siste sendinger