Nei, bærekraftsmålene er ikke en meny du kan velge fritt fra

Skal vi lykkes med en bærekraftig omstilling av matsystemet så må vi omstille hele systemet, ikke bare de delene vi liker best.

20. mars 2023

Selv om diskusjonen rundt bærekraftig matproduksjon har rast en god stund, ser det ikke ut til at alle har tatt poenget: 

Bærekraft handler om å ha tre tanker i hodet samtidig. Det er en balanse mellom sosiale, økonomiske og miljømessige forhold. 

Skal vi være helt ærlige, det handler om å ha 17 tanker i hodet samtidig. 

Arven fra Our Common Future

Bakgrunnen for FNs 17 bærekraftsmål er Brundtlandkommisjonens rapport Our Common Future fra 1987. 

I den skrev landsmoderen Gro at for å oppnå en verden der alle mennesker lykkes må vi etterstrebe en bærekraftig utvikling. 

På bakgrunn av den Our Common Future vedtok FN først Agenda 21 på Riokonferansen i 1992 og deretter tusenårsmålene i år 2000 med åtte hovedmål for å redusere fattigdom i verden.

Tusenårsmålene ble igjen erstattet av disse 17 bærekraftsmålene vi maser om i dag. 

FNs bærekraftsmål er en global arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.

Du kan ikke velge deg ut noen mål og late som de andre ikke finnes 

Til tross for at sosiale og økonomiske forhold er en viktig del av bærekraftsmålene, er det fremdeles for mange som kun velger å forholde seg til klima- og miljømålene.

Det mener vi er feil. 

Vi kan vi ikke ha så strenge miljøkrav at vi sender folk ut i fattigdom. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Her er de – alle 17 bærekraftsmålene. Foto: FN

Vi må vektlegge flere hensyn samtidig 

Rike land som importerer mye mat må både sette krav til miljø og sosiale forhold og betale kostnaden ved dette. 

Høye og kostbare miljøkrav som kompenseres ved å betale arbeiderne svært dårlig for å holde prisen nede er en uansvarlig og uakseptabel måte å skaffe oss billig mat på. 

Vi kan heller ikke være så målrettet på klimakutt i 2030 at vi reduserer matsikkerheten for store deler av verdens befolkning. Men, vi kan heller ikke fortsette som før uten å ta grep for å redusere klimaavtrykket. 

Vi må rett og slett vektlegge flere hensyn samtidig selv om dette ofte vil stille oss overfor krevende dilemmaer.

Det må lønne seg å nå bærekraftsmålene  

Heldigvis finnes det løsninger som ivaretar alle hensyn. Men, det skjer ikke nødvendig av seg selv. 

Myndigheter og marked må jobbe på lag for at ny teknologi og smarte løsninger faktisk blir lønnsomme å ta i bruk. 

Dersom de gode produksjonsmetodene som gir lave klimagassutslipp, lite bruk av giftige sprøytemidler og opprettholder god jordhelse blir utkonkurrert på pris av dårligere produksjonsmetoder vil vi ikke få noen forbedring. 

Dysfunksjonelle markedskrefter som motvirker oppnåelsen av prioriterte samfunnsmål må korrigeres, slik at det blir mest lønnsomt å produsere mat på en god måte.

Ikke a la carte, men en set menu 

Skal vi lykkes med en bærekraftig utvikling må vi jobbe for å oppnå alle de 17 målene – samtidig. 

FNs 17 bærekraftsmål er ikke ment som en liste der du velger ut hvilket mål som passer deg best som du velger hva du skal spise på en restaurant. 

Hvis det ene målet påvirker muligheten til å realisere det andre målet, er vi like langt.

Et bærekraftig matsystem berører alle de 17 målene. Det er en set menu og ikke en a la carte. 

Les Rethink Foods 10 prinsipper for bærekraftig matproduksjon her