Nordmenn tar den trygge maten for gitt. Andre land gjør det ikke. 

Få andre land kan vise til like trygg mat som i Norge. Likevel øker importen og folk valfarter til Sverige. Det ligger et potensial i å finne markeder som setter pris på trygg mat.

17. oktober 2024

Norsk mat har kvaliteter og egenskaper som andre land misunner oss. 

Vi snakker om nulltoleranse for salmonella. Vi snakker om svineproduksjon helt fri for MRSA og andre patogener. 

Vi bruker nesten ikke antibiotika og medisiner i matproduksjonen. Bare når dyrene er syke og faktisk trenger det for å bli friske. 

Vi har friske planter og et kaldt klima som gjør at plantevernmiddelbruken er lav. 

I enkelte land spiser du ikke eggedosis

Nordmenn tar alle disse gode kvalitetene til den norske maten fullstendig for gitt. Vi er godt vant. 

Vi glemmer at i andre land er det med en viss risiko at du spiser et rått egg. 

Vi glemmer at vi blir anbefalt å unngå mat som ikke er varmebehandlet når vi drar på ferie. 

Og du må ikke finne på og ikke vaske salaten før du spiser den i mer sørliggende land! Ikke hvis du ikke vil tilbringe resten av ferien på badet. 

Forbrukerne er opptatt av pris  

Nordmenn sier de foretrekker norsk mat når de blir spurt i undersøkelser. 

Likevel, 90 prosent av dagligvaremarkedet er lavprisbutikker og folk strømmer over grensa til Sverige for å handle billig mat. 

For nordmenn flest er det lommeboka som bestemmer matkjøpene. Ikke opprinnelsesland. 

Utrygg mat er farlig  

Skal vi øke lønnsomheten til norsk mat, så må vi finne markeder som er villige til å betale for det unike med norsk mat. 

De som ser verdien av trygg mat. 

Det er det forbrukere i mange land som gjør. 

Stadig hører vi om tragiske tilfeller der folk dør eller blir alvorlig syke på grunn av utrygg mat. Særlig utsatt er små barn, eldre og syke. 

Vi har også hatt tragiske hendelser med utrygg mat i Norge. Men, det er uvanlig.

Vi må skape etterspørselen etter den trygge maten

Vi tror det finnes markeder som er villige til å betale prisen det koster for å produsere norsk mat. Fordi den er trygg. Fordi den har noen unike kvaliteter. 

Noen har trukket frem morsmelkerstatning som et marked. Eksport av egg uten salmonella, kan være et annet eksempel. 

Men, denne etterspørselen kommer ikke av seg selv. 

Det er noe vi må skape selv, ved å vise til dokumentasjon og fortelle hvorfor maten i Norge er trygg.