Vil du ha en potet eller en arktisk potet? 

Mat er ikke bare mat. Skal vi øke verdien på norsk mat, må vi fortelle den unike historien om mat fra Norge.

11. januar 2024

I Norge ser vi på mat som mat. En potet er en potet er en potet. 

Men, med god historie blir en vanlig potet til arktisk potet dyrket frem under midnattsola. 

En mandelpotet blir til fjellmandel, dyrket frem i karrig, men mineralrik jord. 

En gulrot blir til vikingrot, dyrket frem i den samme jorda som Olav Tryggvason gikk på 1000 år tilbake. 

Mercedes eller Golf? 

For homo economicus er dette bare vås og tull. 

Men, hvis du tenker deg om, hvor ofte har ikke du kjøpt noe fordi du også har kjøpt historien bak produktet? 

Hvorfor insisterer noen på å kjøre Mercedes når en vanlig Golf gjør samme nytta? 

Hvorfor kjøper noen Cola foran Pepsi? 

Hvorfor kjøper noen Fendt, mens andre synes en Solis gjør nytta. 

Er det fordi Mercedes, Cola og Fendt er så mye bedre, sånn egentlig? 

Neppe. 

Mercedes, Cola og Fendt har klart å fortelle en historie om seg selv som appellerer til sine kunder.  

Bygg en sterk merkevare

Norsk mat bør få til det samme som disse merkevarene. 

Hvorfor er det sånn at noen betaler mange tusen kroner kiloen for japansk Kobebiff?

Hvorfor er det sånn at fransk kylling fra Bretagne skal være så mye bedre enn annen kylling?

Og hva er egentlig greia med russisk kaviar? 

Fortell historien til turistene  

Turister kommer til Norge i hopetall for å se den vakre naturen vår. De vil se fjorder og fjell. 

Det de også bør bli fortalt når de er her, er at denne naturen er prisgitt maten de skal få servert.

At i og mellom fjorder og stupbratte fjell produserer vi mat av høy kvalitet og god smak. 

Tenk at vi produserer mat på 71 grader nord 

For oss nordmenn er det lite nyhetsverdi i at vi dyrker mat på 71 grader nord.

Om vi stopper og tenker litt over det, er det jo helt utrolig! 

Tror du ikke at turister som besøker Nordland og Finnmark synes det er ganske eksotisk? 

Egentlig er det ganske utrolig at vi klarer å produsere så mye mat som vi gjør. Vi med bare tre prosent jordbrukssareal. 

Mange betaler mer for en god historie 

Norsk mat må fortelle historien om hvordan vi har utnyttet de ressursene vi har tilgjengelig for å produsere god mat i ren, vakker natur. 

Kanskje vil ikke den vanlige danske eller tyske mannen mannen i gata gå mann av huse for å kjøpe norske landbruksprodukter. 

Men, de som vet å verdsette en god historie vil det. 

Norsk mat har unik kvalitet 

Norsk havbruk har over lang tid bygd opp en historie om at norsk sjømat har unik kvalitet. 

Derfor kan de ta en litt høyere pris for sine varer. 

Norsk landbruk bør hive seg på det gode grunnlaget som sjømatnæringa har begynt på for å fortelle historien om norsk mat. 

Om mat som er laget i verdens vakreste og reneste natur, i et kaldt og hustrig klima, så langt nord som polarsirkelen. 

Hvor mye vil du betale for en arktisk potet?