10 filmer om bærekraftig matproduksjon
Hva er egentlig bærekraftig matproduksjon? Og hvilke løsninger finnes det for å produsere maten vår på en måte som er bra for folk, dyr og planeten? Vi har fått støtte fra Norges forskningsråd for å snakke med våre fremste forskere om løsningene vi har i dag og hva som finnes i morgen.
24. oktober 2023
Film 1:
Alle land må utnytte sine arealer til best egnet matproduksjon
Alt eksisterende hav-, jordbruk- og beiteareal må utnyttes, vedlikeholdes og vernes for produksjon av mat og biomasse, for å styrke matsikkerheten.
Medvirkende i filmen:
- Arne Bardalen, spesialrådgiver fra NIBIO
- Erik Olsen, forskningsjef i Havforskningsinstituttet
Film 2:
Bærekraft er mer enn bare klima
Bærekraft handler om å balansere økonomi, sosiale forhold og klima- og miljøhensyn samtidig
Medvirkende i filmen:
- Arne Bardalen, spesialrådgiver fra NIBIO
- Angela Schwarm, førsteamanuensis fra NMBU
Film 3:
Verdisirkler, ikke verdikjeder
Verdikjeden for mat må gå fra å være en kjede til å bli en verdisirkel.
Medvirkende i filmen
- Inger Standal, seniorforsker fra SINTEF
- Gunvor Øie, forskningsleder fra SINTEF
- Nina Liland fra Havforskningsinsituttet
Film 4:
Bevare og fornye de naturlige økosystemene
Driftsmetodene i de ulike produksjonene må bidra til å styrke det biologiske mangfoldet, øke karboninnholdet i jorda og konservere jordhelsen.
Medvirkende:
- Åshild Gunilla Ergon, Associate Professor fra NMBU
- Johan Dyster, bonde fra Dyster gård
Film 5:
Helsa til folk, dyr, jord og planter henger sammen
Filmen er i klippen. Kommer snart.
Film 6:
Bærekraftig kosthold er ikke det samme i alle land
Bærekraftig kosthold handler om hvert enkelt lands ressursgrunnlag og matkultur, i tillegg til sunnhet og helse.
Medvirkende i filmen:
- Helle Meltzer, forskningssjef fra Folkehelseinstituttet
- Lisbeth Dahl, forsker fra Havforskningsinstituttet
Film 7:
Rettferdig konkurranse på markedsplassen
Bonden og fiskeren som produserer maten vår på en bærekraftig måte må få fordeler i markedsplassene
Medvirkende:
- Ola Hedstein fra Rethink Food
- Bent Sofus Tranøy, professor fra Høgskolen i Innlandet
Film 8:
Bønder, produsenter og fiskere må få betalt for å produsere maten mer bærekraftig
Primærleddet må sitte igjen med en større del av verdiskapingen.
Medvirkende i filmen:
- Ola Hedstein fra Rethink Food
- Gaute Stokkan, forskningsleder fra SINTEF
- Marisa Di Sabatino, professor fra NTNU
Film 9:
Ny teknologi må fremelskes
Ny teknologi som bidrar til mer bærekraftig matproduksjon må fremelskes og tas i bruk
Medvirkende:
- Morten Bondø, forsker fra SINTEF
- Ekrem Misimi, seniorforsker fra SINTEF
- Espen Johnsen, forskningssjef fra Havforskningsinstituttet
Film 10:
Matsystem, ikke siloer
Rethink Foods siste prinsipp handler om at skal vi lykkes med en omstilling av samfunnet vårt, kan vi ikke tenke i siloer hvor hver og en opererer uavhengig av hverandre. Vi må løse problemene våre sammen og se verden som et system.
Medvirkende i filmen:
Hanne Fjerdingby Olsen, postdoktor fra NMBU
Peter Haugan, fagdirektør fra Havforskningsinstituttet
Bonus: Food of Norway
Nye fôrråvarer er viktig for å lykkes med omstillingen til et bærekraftig matsystem.
Medvirkende:
- Margareth Øverland, professor ved NMBU