Hva er EUs Farm to Fork-strategi?
EU har store ambisjoner om å sette gullstandaren for bærekraftig matproduksjon med sin Farm to Fork-strategi. Men, hva går denne matstrategien egentlig ut på?
3. mai 2022
Europakommisjonen har lagt frem en svært ambisiøs strategi for et helt nytt matsystem.
Visepresident i Europakommisjonen, Frans Timmermanns, kaller det “gullstandaren” for bærekraftig matproduksjon i verden.
Strategien er en viktig del av EUs Green Deal.
Overordnet skal matstrategien bidra til å redusere utslipp fra klimagasser fra jordbruket, men også sunnere mat, bedre dyrevelferd og mer rettferdig konkurranse er viktige målsetninger.
EUs Farm to Fork-strategi sitt viktigste formål er å styrke konkurransekraften til de europeiske matprodusentene.
EU har skjønt at lønnsomhet er en forutsetning for å lykkes med en bærekraftig omstilling av hvordan maten produseres.
Farm to Fork har fem overordnede mål
EUs Farm to Fork-strategi har fem overordnede mål:
- Alle europeere skal ha tilgang til sunn, rimelig og bærekraftig mat
- Motvirke klimaendringer
- Beskytte miljøet og biodiversiteten
- Rettferdig økonomisk matsystem i verdikjeden
- Øke andelen økologisk matproduksjon
For å nå målene har Europakommisjonen foreslått noen konkrete tiltak:
- Redusere bruken av plantevernmidler med 50 prosent
- Gjødselbruken skal reduseres med 20 prosent
- Redusere bruken av antibiotika og medisiner i matproduksjonen med 50 prosent
- Revidere regelverket for dyrevelferd
- Nye merkeordninger for dyrevelferd, bærekraft og helse
Detaljene om hvordan disse målene skal implementeres er det fremdeles mye debatt om.
Les mer: EU setter maten i sentrum for et grønt skifte