Norsvin inngår samarbeidsavtale med Rethink Food

Grisen har en viktig rolle i det norske matsystemet. Derfor inngår Rethink Food og Norsvin en samarbeidsavtale.

25. januar 2024

Norsvin er et innovativt avlsselskap, eid og styrt av norske svineprodusenter. 

I mer enn 70 år har Norsvin avlet frem en frisk og sunn gris med unikt god helse. De har også en eventyrlig internasjonal suksess og leverer svinegener til hele verden. 

– Vi synes det er så kult det Norsvin og norske svineprodusenter står for og har fått til. Få andre selskap har gjort mer for den globale dyrehelsen, sier partner i Rethink Food, Ola Hedstein.  

Der andre land sliter med MRSA og andre smittsomme sykdommer, har Norge en av verdens friskeste svinepopulasjoner. 

– Norsvin har satset på helse og friske dyr, der andre aktører hovedsakelig har avlet på produktivitet. Den norske avlen har gjort mange smarte valg som står seg godt i et langt perspektiv. Derfor har svineavl blitt den viktigste eksportsuksessen fra norsk landbruk. Det burde norske forbrukere, politikere og næringslivet være stolte av, sier Hedstein. 

Visjon om å være verdensledende 

Norsvin har mange ulike ansvarsområder. I tillegg til å være en av verdens fremste innen innovasjon og forskning på svinegenetikk, har de også ansvaret for de næringspolitiske interessene til norske svineprodusenter. 

– Vi ønsker nå å sette grisen på kartet og løfte svinekjøttet som en av løsningene på klimautfordringene vi står overfor. Rethink Food har etablert seg som en aktør som tenker og gjør nye ting. Vi tror vi skal få gjort mye for den norske grisen ved å legge våre krefter sammen, sier direktør i Norsvin, Olav Eik-Nes. 

Eik-Nes ser muligheter og har store ambisjoner for både svinenæringa og det norske landbruket. 

– Min visjon er at norsk matproduksjon skal være verdensledende på bærekraftig matproduksjon. Det er en posisjon som vi kan ta med vårt utgangspunkt, sier han. 

God stemning på workshop med Norsvin og Rethink Food. Ola Hedstein, Gyda Gaarder Tøraasen, Wenche Helseth, Olav Eik-Nes, Eli Johanne Gjerlaug Enger og Åge Klepp. Foto: Siv Heimdal

Viktig samarbeid  

For Hedstein er samarbeidet med Norsvin spesielt.

Han vokste opp på en av Norsvins første teststasjoner på Skatval. 

-Jeg har vokst opp med Norsvin og norsk svineproduksjon. Min første jobb var også i svinenæringa. Svin er både godt og viktig for det norske matsystemet. Derfor er dette samarbeidet spesielt viktig for meg, sier Hedstein. 

Ingen oppnår suksess alene. Rethink Food finner samarbeidspartnere som deler våre felles mål og visjoner.

– Norsvin har stått for en bærekraftig avl på gris gjennom 70 år. Skal vi lykkes med en bærekraftig omstilling av matysystemet vårt, trenger vi at aktører som Norsvin lykkes, avslutter Hedstein.

Norsvin og Rethink Food skal samarbeide om: 

  • Grisen har en avgjørende og vesentlig rolle i det norske matsystemet 
  • Norsk svineavl og -produksjon oppfattes som ledende innen bærekraft, forskning og innovasjon 
  • Grisen og svinekjøttets egenart skal anerkjennes 
  • Sentrale politikere har tilllit til svinenæringens ansvar for dyrevelferd

Les mer om hva det betyr å være samarbeidspartner med Rethink Food her